NOGLE AF MINE ARTIKLER FRA HAVEFOLKET.COM 


LEDERE

TEMA: PRYDGRÆSSER
Mange har en mening om dem. Prydgræsserne. Om emnet ved jeg hvor jeg står, og jeg kan finde mange argumenter, der taler for at bruge dem. Jeg elsker prydgræsser, og har gjort det siden min haveinteresse tog fart. Måske hører du til dem, der endnu ikke er overbevist, men følg nu alligevel med i denne måneds tema. Det kan jo være, at du ændrer mening undervejs.
TEMA: TRÆER
Hvad skal vi med træer? De skygger og de sviner! Og hvad værre er, så lokkes fugle til og efterlader klatter på vores terrasse. Det gider vi da ikke, vel? Vi vil jo helst bare have en "nem" have, hvor vi ikke skal feje blade og sørge for planternes trivsel. Hvor vi kan fyre op under Webergrillen og nyde solen banke ned - og helst fra alle verdenshjørner, hvis det kan lade sig gøre. Træer er besværlige, så skal vi ikke bare se at få fat i den motorsav og få høvlet dem ned med det samme?
TEMA: INDENFOR/UDENFOR
Oudoor living - at leve livet under åben himmel - er en tendens der synes at være i medvind i denne tid. Begreber som udekøkkener, udebade og udekontorer har vi efterhånden vænnet os til, og mon ikke vi kommer til at se flere af den slags i fremtiden?

TEMA: HAVENS STIL

Kan I også mærke det? Det her bliver en god uge. Hvorfor jeg tror det, er fordi ugens tema simpelthen er spækket med inspiration - og der er noget for enhver smag. For den skæve og den romantiske. For den strømlinede og skam også for verdensmanden. For alle typer og til enhver stil. Og det er lige hvad ugens tema handler om: Stil - havens stil.


TEMA: PÅSKE
Hvad er nu det, spørger du måske? Et påsketema - er det ikke først påske i næste uge? Jo, det er det da, men på HAVEFOLKET kan vi godt lide at tage glæderne på forskud. Vi er også sådan nogle praktiske grise der tænker, at du da skal have en chance for at nå at handle ind og gøre ved, hvis du finder den kommende uges artikler inspirerende - sagt i alt beskedenhed selvfølgelig.


TEMA: FORÅR INDENFOR
Jeg tror vi er mange der i denne stund kigger længselsfuldt ud af vinduerne.
Måske har du også vandret lidt rundt ude i haven, og ligesom så mange andre børstet lidt til sneen, for tænk nu hvis en lille bebuder skulle komme til skue - et lille tegn på forår. Jeg har ihvertfald, og da den store hvide dyne havde forladt haven for en rum tid, så opdagede jeg da også et par forkølede krokusspirer. Endelig, nu er vi der snart tænkte jeg straks. Men så kom sneen - igen ! Her kan man da tale om skuffelse på metermål, for hvad er nu det ? Her gik jeg lige og troede...


TEMA: VI GLÆDER OS TIL
Da jeg var en vred, ung kvinde, hvor sminken og musikken fik for fulde gardiner - og mine forældre ligeså - der hadede jeg julen, og alt hvad den stod for.
For mig var julen en overmaterialistisk, oversød og overborgerlig størrelse, garneret med fedt, familie-tamtam og ligegyldige traditioner.

TEMA: BØRNENES HAVE
Da jeg var barn bestod min have af asfalt og et enkelt tæppe af græs - vi boede i lejlighed. Der var også en lille legeplads, selv om stedet ikke husede andre småfolk end min lillebror og mig selv. Resten af beboerne var langt over pensionsalderen. Blomster eller andre former for udskejelser var der ikke noget af, så for et lille menneske med skabertrang var der nok at tage hul på!

TEMA: URBAN FARMING
Urban Farming, Urban Gardeners, Radical Gardening og Guerilla Gardeners - ja, der er rigeligt med begreber at holde styr på i disse tider.
Denne uges tema handler om Urban Farming. Om at dyrke mad i alt, fra selv den mindste lille køkkenhave til de større og mere organiserede produktioner. Fra Vancouver til Ålborg - fra Leipzig til Berlin - det handler om at være bonderøv i byen.

HAVETENDENSER, HAVESNAK OG HAVETANKER

NÅR KONTRASTER MØDES
"Vi er jo kun et par proletarer fra Lars Tyndskids mark, og som let kommer til at slippe en vind, når vi hoster."
Sådan lød ordene inden mit første møde med Tante Grøn og hendes syrenprins John. 

BARNDOM GENNEM NÆSEN
Valmuer og kornblomst. Æbler og andemad. Når dufte som disse rammer mine næsebor, sætter barndomsminderne ind.

MIN HØJRE ARM FOR EN LANDEJENDOM
Fra den pulserende Istedgade til det mere rolige Vanløse udenfor København. Skal jeg rykke længere væk, så ryk mig helt ud på landet.
I SKOVENS DYBE STILLE RO
En tur i skoven er terapi for krop og sjæl, og som sidegevinst byder skoven også på skønne fund - måske til julens dekorationer. 

LUKSURIØSE LINJER
Enkelthed, funktionelt design og den nordiske natur er nogle af de inspirationskilder, der går igen for den norskfødte landskabsarkitekt Tor Haddeland.

GRØNNE VÆGGE

Grønne vægge kan man finde flere steder i verden. Også i Danmark har vi taget de lodrette haver til os. Vi er taget et smut til Vanløse for at kigge på et lille og fint eksempel.

HISTORIEN OM URBAN FARMING
På verdensplan er 800 millioner mennesker allerede involveret i Urban Farming. For de fattigste handler det, i alt sin enkelthed, om økonomi. For dem er haverne en livsnødvendig kilde til mad, mens det for os, i de mere priviligerede lande, handler om at rekreere fra en fortravlet hverdag. Her er sanserne det primære.

ELEMENTER, FARVER OG HAVEDESIGN  

KØKKENHAVEN - KAOS OG KONTROL
En køkkenhave behøver ikke fylde så meget, som man måske tror. I denne lille køkkenhave er der alt, hvad du behøver, og så er den fyldt med inspirerende løsninger.

DEJLIGE DRIVERLIV
At et orangeri eller en havestue bærer præg af menneskelig leben, er efterhånden ikke sjældent. Det er blevet det nye rum, det skønne ekstra rum, hvor der både er plads til planter og deres ejere. Vi har besøgt et helt specielt orangeri, hvor indretningen oser af stemning og klassiske løsninger.

SENSOMMER - TID TIL STATUS
Det meste af foråret og sommeren gik med at bygge en ny terrasse i haven, og imens gik de øvrige haverum fri. Men ikke længere, for nu skal det være. Næste "levende billede" er forhaven.

TERRASSEN BLEV STRAMMET OP
Den trætte, gamle terrasse kom på tegnebrættet og blev til tre små haverum i klassiske og enkle materialer. 

EN FAMILIETERRASSE
Området var trængt og der var ikke plads til mange armbevægelser. Se hvordan vores lille terrasse bliver forvandlet til et familievenligt uderum.

BUSKE, FARVER & HAVEDESIGN
Der er mange gode grunde til at have buske i haven. Med de helt rette valg, kan buskene give en ekstra dimension i både farve og form.

Midt i det Indiske Ocean, og med Madagaskar som nærmeste nabo, ligger den lille østat Mauritius. Med en kyststrækning på blot 160 km, er den lille ø ikke meget større end en tredjedel af Fyn.

GREJ TIL HAVEKONSTRUKTIONERNE
Egentlig skal der ikke så meget grej til, når man bygger konstruktioner, som fx pergolaer, rumdelere og hegn i haven. Læs med her, hvor vi fortæller, hvad du skal bruge.


HYGGE I HAVESTUEN
Altså jeg kan lige så godt sige det med det samme. Det er ikke altid at jeg er lige begejstret for vores havestue, men lige nu hvor bladene falder af træerne er historien en ganske anden. 

FORLÆNG ALLIUMSÆSONEN
Hvis du også nærmest vil give alt for at forlænge alliumsæsonen, så se med her. Havemanden Claus Dalby har nemlig givet os et par tips til hvordan det kan lade sig gøre.

SKULPTURELLE PLANTER
Alle yndlingsfarverne er repræsenteret. Det dufter og det summer, men alligevel er det som om staudebedet bare mangler noget. Men hvad kan det være?

TULIPANER SØGER MAGE, DEL I
Hvilke tulipaner er dine favoritter? Mine er de helt mørke - distinkte, elegante og smukke. Og smukkere er de i godt selskab! Se her hvilke selskabsplanter og hvilke farvetoner jeg har haft succes med.

TULIPANER SØGER MAGE, DEL II
Nogle er nærmest hvide som sne, mens andre er mere cremefarvede. I dag er det de hvide tulipaner der søger livsledsager. 

BRUG PINTEREST SOM PLANLÆGNINGSVÆRKTØJ
Kender I Pinterest? Det er et sted på nettet, hvor folk fra hele verden samler og udveksler billeder indenfor stort set alle interesseområder man kan forestille sig. Det er ret smart - og så er det nemt.

UDEBAD

Der er fuld tryk på plusgraderne i øjeblikket, og hvad er da mere behageligt end at hoppe ned i et kølende karbad. 
 
LÆKKERT UNDERLAG
Dem som ligger på jorden må man træde på - og dem vi viser her er nogle af de skønneste af slagsen. Denne artikel handler om lækkert underlag.

VAND, VAND OG ATTER VAND

Man kan have vand i haven på mange forskellige måder, og der findes løsninger i både stort og småt. Læs med her og se et par flotte og inspirerende eksempler. 

VANDSTEN
At have vand i haven giver en kontinuerlig fornemmelse af liv, men mange lader sig stoppe, hvis der er børn i haven. Sådan behøver det ikke at være. Se her hvordan du kan få vand i haven på den sikre måde.

SORT OG HVIDT
"Well, you wonder why I always dress in black
Why you never see bright colors on my back
And why does my appearance seem to have a somber tone
Well, there's a reason for the things that I have on."
Johnny Cash / Man in black

SKAL VI FLYDE?
Værsgo og sæt jer ned - eller læg jer hvis I lyster.
I dag skal vi nemlig rigtigt drive den af. 

HAVERUM
Der er mange fordele ved at dele sin have op i flere rum. For det første kan man ikke kan se hele haven i ét kig - det pirrer nysgerrigheden og opdagelseslysten.
Endvidere giver ruminddelingerne dig også mulighed for at lege med forskellige stilarter.

SKAL / SKAL IKKE?
Det boomer med frøfristelser derude og man skal holde tungen lige i munden, hvis man vil modstå dem. Jeg troede at jeg kunne, men så skete det uundgåelige. Jeg blev forført - snart af den ene og så af den anden!

OPMÅLING AF HAVEN
At opmåle sin have er ikke det mest sexede i verden, det indrømmer jeg gerne. Men svært, det er det ikke, og faktisk er tidspunktet ret godt lige nu. Haven er nogenlunde fremkommelig - og ja, et eller andet skal man jo bruge tiden på inden foråret sætter ind.

HAVESELSKABETS HAVE

Selvom "Haveselskabets have" på Frederiksberg næsten har 200 år på bagen emmer haven stadig både af ungdom og vitalitet.
Det skyldes blandt andet alle de stedsegrønne elementer, som kan opleves overalt i det gamle anlæg.

VAND, ILD OG JORD

Man skal virkelig ha' argumenterne i orden, når man fjerner græsplænen i en have med børn. Overvejelserne var mange, men beslutningen blev truffet, og i dag har vi en have helt uden græs. Det betyder selvfølgelig at vi har skullet gøre os ekstra megen umage for at holde på vores søns interesse for haven.

HAVESTIL 

DEN SYDLANDSKE HAVE
Citrusplanter, krydderurter - og dertil et væld af krukker. En gårdhave med plads til familie, venner, mad og vin. I denne artikel skal vi kigge nærmere på de planter og elementer, der danner ramme om den sydlandske have.

DEN EKSOTISKE HAVE
Lad aberne hyle og jungletrommerne lyde. Denne artikel bringer dig dybt ind i junglen - på en villavej i Danmark.
Det handler om den eksotiske have og om hvordan man kan erstatte eksotiske planter med nogle der rimer lidt bedre på minusgrader, frost og sne. 

DEN MARITIME HAVE
Bølgebrus og duften af strand.
Et hus med havudsigt har du måske ikke, men man kan da altid bare lade som om.

DEN URBANE HAVE
"Urban gardening", "guerilla gardening", "urban farming" er ord der vinder mere og mere indpas i det danske havesprog. Fænomenerne er på ingen måder nye, men der er en voksende opmærksomhed på den urbane have.

HAVEREPORTAGER

SENSOMMER I PARTERREHAVEN
En dejlig dag i starten af august er der gang i de sentblomstrende stauder i Tivolis parterrehave. Vi aflagde haven en lille visit, og kameraet var med, så de skønne motiver kunne indfanges.

GRÆSSERNE I CHARLOTTEHAVEN
Fra fabriksgrund til en moderne boligkarré. I dag skal du med til Charlottehaven i København i et helt unikt gårdrum, kun bestående af prydgræsser. 

PALEY PARK, NYC
Vi har før været i New York City. Denne gang besøger vi en lille lommehave i Midtown, Manhattan.
EFTERÅRSSTEMNING PÅ THE HIGHLINE
Vi har tidligere været på vandring gennem The Highline i New York. Har du lyst til endnu en slentretur, så følg med her, hvor efteråret er nået til den skønne oase.

EN SYMPATISK HAVE
Længe før jeg selv blev blogger var jeg "blind passager" på et par af de danske haveblogs. En blog der imponerede mig i særdeleshed var Lones Havedagbogen, for der kunne man da tale om en have og - ikke mindst - en dame med stil.

JARDIN DE ORQUIDEAS
I dag skal du med under varme himmelstrøg. Her hvor duftene beruser og hvor farverne forfører. Og det bedste ved det hele er at du ikke engang behøver at iføre dig solcreme og klipklappere.
Så bliv endelig siddende, slå fødderne op i sofaen og sæt dig godt tilrette, for i dag skal du med til De Kanariske Øer.

PLANTER 

TIBETANSK KIRSEBÆR
Ligesom birk, er barken på det tibetanske kirsebærtræ en sand fryd for øjet og en særlig glæde i vinterhaven. Lad os kigge nærmere på det skønne træ.

UNDERSKØNNE SCHISANDRA
For et par år siden finder jeg den lækre klatreplante i vandhaven ved Haveselskabets Have på Frederiksberg. Planten klatrer op ad én af galgerne langs vandbassinet, og straks må jeg høre, hvad det er for en skønhed.

ASTILBE
Astilbe findes i et hav af farver og kan anvendes i utallige sammenhænge i staudebedet.
Den blomstrer fra juli til august, og er en rigtig fin plante til sensommerhaven. 
På dansk har den, så vidt vides, intet navn, men på engelsk hedder den white topped sedge. Aldrig havde jeg set den før, men det var kærlighed ved første blik, da jeg sidste år fik øje på den - for mig - sjældne skønhed.

MAREHALM I KRUKKER
Marehalm vil de fleste nok forbinde med stranden, men efterhånden er den også begyndt at snige sig ind rundt omkring i de danske haver. Den er ret aggressiv og breder sig en del, og af samme grund måske også bedst egnet til krukkerne.

SNEDRIVEBUSK
Spirea er kendt af mange som hæk i 70'ernes parcelhuskvarterer, men busken har bestemt også sin berettigelse i nutidens haver - både som hæk og som prydbusk i havens bede.

FAGUS SYLVATICA
Den smukke bøg, Fagus sylvatica, blev ført til Danmark for over 3500 år siden, og er et af de mest udbredte træer vi har herhjemme.

HEDERA HELIX
Eppik, ræveløv, reve, vintergrøn, rendeløv, eviggrøn, borgranke, kravl-op, omløber, rendekælling og immergrøn. Kært barn har mange navne, men på dansk kender vi planten under navnet vedbend, eller det tyske navn efeu.

BIRK
I 70'erne var birketræer det store hit i de danske parcelhushaver.
Siden blev de for store og mange blev fældet. Nu er de smukke træer på vej ind i haverne igen.

HJORTETAKTRÆ
Hjortetaktræet er ét af de smukkeste træer jeg kender. Det skønne, og lidt eksotiske, udseende er ikke til at stå for - for ikke at tale om høstfarverne.

ALLIUM TIL ENHVER SMAG
Et af højdepunkterne i de tidlige sommermåneder må absolut være, når de kuglerunde allium lægger sig hen over staudebedet som små og store sæbebobler.

BLÅBÆR

De smager som det rene slik - blåbær - og vidste man ikke af det, skulle man ikke tro at de små saftige sager er sprængfyldt med gode ting.


ACAI - VERDENS SUNDESTE BÆR
Acaibærret er verdens sundeste bær, og det hører under betegnelsen "Superfood". Læs med her, hvis du vil vide mere om den lille vitaminbombe.

LAVENDEL
Lavendlen stammer oprindeligt fra Sydeuropa, men er i dag udbredt over store dele af verden, og så dufter den himmelsk, når de små blålilla blomster begynder at folde sig ud omkring midten af juli.

DE BLOMSTRER LIGE NU
Det bugner med blomster i haven lige nu. I min have er det i øjeblikket de blå og violette, der fører sig frem. 

KARDEMOMME
Kardemomme er et krydderi som mange forbinder med bagværk og julemad, men faktisk kan det pikante krydderi bruges til meget mere end det. I denne artikel kan du både lære mere om den eksotiske og også smukke plante og hvad du kan bruge den til i køkkenet.

BASILIKUM
En af sommerens dejlige dufte er duften fra basilikum. I dette planteportræt kan du læse lidt om den skønne krydderurt, og du får tips til et par lækre anvendelser.

SALVIE
Der findes et utal af skønne salviesorter i alskens skønne farver.
Brug den i maden, i krukkerne eller brug den i staudebedet.

OLIVENTRÆET
Selvom oliventræet ikke er fra disse breddegrader, betyder det dog ikke at det ikke kan lade sig gøre at have det smukke træ i sin have.

ROSMARIN
Rosmarin stammer fra Middelhavsområderne, og er lige siden oldtiden blevet brugt som krydderi og lægeplante.

GULDREGN
Mange steder er guldregnen en udskældt plante, og det er da også en af de giftigste planter vi har i Danmark. Men det er nu også en af de smukkeste!

CHILI - CAPSICUM ANNUUM

Chilifrugtens popularitet er ikke til at tage fejl af. Omkring 4 milliarder mennesker bruger nemlig krydderiet i deres husholdning - hver eneste dag. 

FIND HAVEPLANTER
Har du overtaget en gammel have og er i tvivl om hvad det er for nogle planter du har. Eller er du på udkig efter en busk i en vis højde med violette blomster til det tørre bed, så er der hjælp at hente her.


PLANTELATIN 


PLANTELATIN #10
Velkommen til sidste time i vores lange række af latinolørdage. Vi håber, du har fået lidt indblik i brugen af de latinske plantenavne, og i dag skal vi lige kigge på en sidste gruppe. Måske kender du allerede planter med navne som officinalis og lactiflora?

PLANTELATIN #9
Vi skal se lidt nærmere på plantenavne, der henviser til en lighed med andre planter. Måske kender du planter med ord som salicifolia og jasminea?


PLANTELATIN #8
I dag skal vi kigge på lugte - dvs. navne, der beskriver plantens lugte/dufte. Måske kender du planter med navne som odorata og graveolens?

PLANTELATIN #7
I dag skal vi kigge på farverne - dvs. navne der beskriver plantens farver. Mon ikke du kender planter med navne som purpurea og lutea.

PLANTELATIN #6
I dag skal vi kigge på blomsterne - dvs. navne, der beskriver plantens blomster. Mon ikke du kender planter med navne som floribunda og triflora?


PLANTELATIN #5
I dag skal vi kigge på bladbeskrivelser - dvs. navne, der fortæller noget om planternes blade. Måske kender du planter med navne som angustifolia og mollis?

PLANTELATIN #4
I dag går vi i bedene for at kigge på vækstformerne - dvs. navne der fortæller om plantens form. Måske kender du planter med navne som pendula og horisontalis?


I dag skal vi kigge på geografien - dvs. den geografiske placering, som planten oprindeligt kommer fra. Måske kender du planter med navne som japonica og orientalis?

PLANTELATIN #2
I denne time skal vi kigge på biotoperne - altså det miljø, som planten oprindeligt kommer fra. Måske kender du planter med navne som sylvatica og montana?

PLANTELATIN #1
Det lyder lidt sexet med en "latino-lørdag", men det er, hvad vi nu tager hul på - en hel række af latinolørdage. Læs med herunder og find ud af, hvad det er, vi nu vil underholde dig med.


PLANTEBIOLOGI OG HAVEARBEJDE

Så sidder man der, lettere forårskåd, så snart solens stråler trænger igennem vinduet, som man med længsel kigger ud af. Det er lige ved at være forår, men så snart man får overtøjet på og står klar med rive, kost og spand - så begynder det at sne!

Har du vin i haven eller i drivhuset, er det tid til at give rankerne en vinterbeskæring.

Selvom den ikke er meget større end et støvfnug, er skovflåten værd at tage alvorligt.

Om man skal beskære om sommeren eller om vinteren er lidt af et "religionsspørgsmål". Her er en kort gennemgang af sommer- og vinterbeskæring, samt nogle af de vigtigste huskeregler. Du får også et par gode links til artikler om emnet.
Det er langt fra de fleste af os der har en optimal jord.
Enten er den for leret eller også er den for sandet - og jeg tror også, at de fleste af os har oplevet, at nogle planter ikke trives i den jord vi kan tilbyde dem.
Hvis en plante skal trives, kan den ikke nøjes med vand alene. Der skal næringsstoffer til, og det er dem vi kigger på i dag. Spænd brillerne og hold godt fast, vi skal på en lille rejse hvor mikro og makro har samme ret.


I KØKKENET

FLÆSK ELLER FJER TIL JUL?
Ingen jul uden and eller flæskesteg. I hvert fald ikke hvis det står til over 60% af den danske befolkning, som hvert år enten sætter grisen på gaflen eller tanden i anden den 24. december.

ROSMARINMANDLER
Julen er for de fleste også lig med søde sager, og engang imellem kan man godt savne lidt salt til smagsløgene. Hos os er ét af de saltede indslag disse rosmarinmandler, som er supernemme at lave og i øvrigt også gode som en lille værtsgave. 
 
SAMBAL OELEK
Sambal oelek er simpelthen noget af det nemmeste i verden at lave. Kvit de færdiglavede og følg med her.
PERLEOTTO MED GULERODSCHIPS
Perlespelt er kerner fra den gamle nordiske urhvede. Den kan både spises som morgengrød eller som denne nordiske variation af risotto.

ÆBLECHUTNEY
Vi kan så godt lide at komme haven på glas, og i dag er det æblernes tur. Vi har lavet en dejlig nem og krydret æblechutney, som kan bruges til alverdens ting og sager.

SVAMPETÆRTE MED MASCARPONE
Den ligner næsten et lille botanisk motiv, og så smager den så englene synger. Er du vild med svampe så se med her og få opskriften.
RAITA - DET INDISKE SVAR PÅ AGURKESALAT
Det er jo agurketid, så hvad er mere oplagt end at bringe en opskrift med agurk? I dag kaster vi os over den skønne, indiske raita.

KARTOFFELSALAT MED APPELSIN
Kartoffelsalat er et rigtigt sommerhit. I denne opskrift har den klassiske salat fået selskab af appelsin, citron og andet godt. 
 
HVORFOR ER LØG SÅ GODT?
Nej, vist lugter det ikke så godt; sådan lidt svedagtigt og skarpt i aromaen. Selvom løg måske ikke har det mest flatterende og sexede omdømme, er der nu alligevel en del gode grunde til at sætte tænderne i det.

KA' DE LI' ØSTERS?
Nytåret er lige om hjørnet, og i den anledning har vi fået lov til at bringe et par eksempler på lidt lækkert østersgarniture.

ARTISKOK - DELIKAT OG DEKADENT
Der er noget dekadent over artiskokkens delikate smag og lidt særprægede udseende. I dag kigger vi nærmere på den smukke delikatesse.


PIZZA UNDER JERNBANESVELLERNE
Det jeg nok elsker allermest ved at rejse er - foruden at få set en masse haver - også at lade smagsløgene få en på opleveren. Opskriften på denne auberginepizza er afkodet fra en restaurant, som vi besøgte lige under The Highline i New York.

FENNIKEL
Fennikel er en af de grøntsager der virkelig kan dele vandene. Enten kan man lide den, eller også kan man bare ikke.

KRYDDERIER PÅ TILVÆRELSEN, DEL III
Vi har været vidt omkring, og vi har smagt på stærkt som sødt. I dag tager vi hul på 3. og sidste afsnit af krydderier på tilværelsen.

KRYDDERIER PÅ TILVÆRELSEN, DEL II
I dag skal vi blandt andet snuse til verdens dyreste krydderi samt kigge nærmere på verdens mest udbredte. Velkommen til anden del af krydderier på tilværelsen.


De står på hylderne i køkkenet, og om det er den sydamerikanske gumboe, den indiske dahl eller den marrokanske tagine, så bruger vi dem - krydderierne. Men hvilke planter kommer de egentligt fra og kan man selv dyrke dem?

SOL, SOMMER OG MASSER AF SALAT
Det bugner med salater i køkkenhaverne lige nu. Vi viser her en idé til en simpel salat med lidt lækkert tilbehør - i forening med lidt skønt service.

PALETAS

Den er god nok. Der findes sunde is - sådan da. I hvert fald er de meget sundere hvis du laver dem selv. Se med her, for det er ret nemt. 
 
COQ AU VIN BLANC
Når man siger coq au vin, tænker mange nok, jamen det er jo vintermad. Jovist er det så, men prøv at skifte rødvinen ud med en lidt lettere hvidvin, og så har du faktisk en helt fantastisk weekendgryde, der er rigtig lækker her i foråret. 
 
PESTO AF SKVALDERKÅL
Skvalderkål?
Nak den! Æd den!

EN SMAG AF SOMMER
Kender I det? Opskrifter er bare sådan en vejledende ting. Sådan har jeg det ihvertfald, men lige med denne tomattærte må jeg sige, at jeg ikke kan finde på nogle ændringer eller ekstra kreative tilføjelser. Den er lige i skabet - og lækker ud over alle grænser - simpelthen.

VAGTELÆG MED DUKKAH
Dukkah er et lækkert, krydret drys der stammer fra Ægypten. Du kan næsten anvende det i det uendelige. I dag skal vi spise det med vagtelæg. 

SOLÆG
Så vidt jeg ved er solæg en gammel sønderjydsk spise. Nogle synes det er en hel manddomsprøve at sætte tænderne i dem. Så slemt synes jeg nu ikke det er.

HOT STUFF
"I need some hot stuff, baby this evening. I need some hot stuff, baby tonight"
Ja, du behøver jo ikke at synge med hvis du ikke har lyst. Men hvis du læser med her kan jeg ikke love, at du ikke ændrer mening undervejs. BØGER 

MORMORS MAD
Når jeg fortæller min mormor, at alle de planter, hun havde i sin have, nu er blevet hypet og moderne, så ryster hun på hovedet og siger: "Arrr, nu ar du widst fjale". Når jeg fortæller, at hendes kogekunst nu også er en ting, vi "unge mennesker" har taget til os griner hun og siger: "Amen sårn ært med guer maj Karina".
LANDSCAPES IN LANDSCAPES
Piet Oudolf er den grønne bølges Godfather og en mand, der har haft stor indflydelse i den moderne havekunst. I bogen Landscapes in Landscapes inviteres du med ind i nogle af hans allerbedste haver og parker.

GRILLBAR
I denne måneds tema om terrassen, kommer vi ikke udenom grillen og hvad man kan komme på den. I følge Louisa Lorang findes der ikke den lækkerbisken, der ikke er grillbar. Se bare med her.

KARTOFLER PÅ BORDET
En kartoffel er ikke bare en kartoffel. Slet ikke ifølge Kille Enna, som står bag bogen "Kartofler på bordet".

2 GODE BØGER OM TRÆER OG BUSKE
De er måske lidt til den nørdede side, de to bøger jeg her har taget ned fra hylderne, men ikke desto mindre passende til denne måneds tema.

SPIS DIG MÆT OG GLAD

Kan man blive et gladere, slankere og sundere menneske af at spise fedtmarmoreret kød, rigeligt smør og fede mejeriprodukter? Det lyder jo lidt omvendt af, hvad man normalt hører, men ifølge denne bog, så kan du.

VINTER - OPSKRIFTER TIL DE KOLDE MÅNEDER
I bogen "Vinter" får læseren de allerbedste af Løgimoses egne opskrifter, uden at det på nogen måde bliver et gastronomisk skoleridt med 8-retters menuer.

JULEROSER OG PÅSKEKLOKKER
"Kan man skrive en hel bog om blot én enkelt plante?". Dette er de indledende ord i bogen JULEROSER OG PÅSKEKLOKKER fra forlaget Klematis.

DEN LILLE SORTE

Den chokoladeduftende cosmos, mørktglødende heuchera og tulipanen Queen of Night er planter, som de fleste efterhånden har stiftet bekendtskab med.
SHOPPING

HER KØBER DU PRYDGRÆSSER
I månedens tema om græsser skal du selvfølgelig også have et par tips til, hvor du kan shoppe nogle af de skønne sager, vi har vist. Se med her og find vej til tre gode planteskoler, der har prydgræsser som speciale. 

NEM VANDING - KAN DET NU OGSÅ PASSE?
Guderne skal vide, at jeg længe har ledt efter et godt vandingssystem.
Hvis I ligesom jeg er træt af at trække rundt med umedgørlige og beskidte vandslanger, så se med her, for jeg har sat mig for at teste en fræk lille sag, der skulle kunne løse netop dette problem.

FUT UNDER GRILLEN
Nu er det for alvor blevet sommer og tid til at sætte fut under grillen. Trænger din grill til en udskiftning eller er du blank på en god gaveidé, så se med her.

LÆKKERIER TIL DRIVHUSET
I et drivhus skal der naturligvis være plads til planter, men der er jo ikke nogen der siger at der ikke også kan være plads til lidt møbler og nips. Til enhver stil og enhver pengepung - eller til dig, der er lidt til det hele. Vi har her samlet lidt lækkerier til dig og dit drivhus.

LÆKKERT GREJ
Beskær, når kniven er skarp!
Sådan lyder et gammelt gartnerråd.
Men hvilken kniv?

BIRDIE NAM NAM
Er man ikke den store gør-det-selv-type så ta' smutvejen. Her kommer 24 fantastiske fuglefristelser. (Dem der kan købes for penge)

GODT KLÆDT PÅ
Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning! Den sætning tror jeg at vi alle har hørt før, og det er jo sandt nok - sådan da...

FIRE WALK WITH ME
Vi tænder op i stuerne i takt med at kulden bliver mere og mere uudholdelig udenfor.
Det er blevet efterår, de lune sommeraftener har vi for længst vinket farvel til og det må vi finde os i. 

DIY & DEKO 

EN LET BUKET TIL JULEBORDET
Et mix af støvede grønne olivengrene, bourgognerøde hyperikumkviste og et par musegrå afrikanske kogler, er farverne, der samler sig om denne enkle buket.
DRAMATISKE JULEKUGLER
Malerstænk og dip & dye er én af de store DIY-trends i boliguniverset. Her i december er tendensen at finde i mange magasiner og kataloger. Nu kaster vi os også ud i det, og vil du være med, så kald på børnene og find malerbøtten frem. 

LAV DIN EGEN CHOKOLADEKALENDER
Der er et væld af chokoladekalendere ude i butikkerne, men særligt kønne er de altså sjældent. Har du det lidt ligesom jeg, så se med.
IT'S A WRAP
Snart er det tid til at beskytte de sarte krukkevækster ude i haven. Har du ikke lige et sted at stille dine krukker, beskyttet for vinteren, så se denne søde løsning på problemet.

KØDÆDERE FOR BARNLIGE SJÆLE
Har du børn i huset kan du være forvisset om, at kødædende planter vil skabe glæde og begejstring - ihvertfald gør de det herhjemme hos os.

BARNELEG
Kryds og bolle, popcorn på grill, eller hvad siger I til en lille indianerdans på de skrå brædder? Vi kommer her med et par forslag, som gør udelivet ekstra sjovt for de små.

SKØNNE OG SKÆVE PLANTER
Vi har været på besøg hos blomsterdesigneren og viser nogle af de skønne og skæve planter der stod på hylderne.

BRUG SKALLEN
Æggeskaller kan bruges til mange ting. Smid dem ikke væk, for her kommer et par idéer til hvordan du kan bruge dem.

FORÅRSFORNEMMELSER
Vi bringer en advarsel. Denne artikel kan friste svage sjæle.
Hvis der skal mere til at skræmme dig væk, så kommer her fem, fremragende, fantastiske og forrygende forårsfristelser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar